LOGO Pro varhany Cítov
Koncert k Roku české hudby
s přenosným varhanním pozitivem
v pátek 27. září od 18:30 hodin

Koncert k Roku české hudby, 27. září od 18:30
v kostele sv. Linharta v Cítově

více...

Zpráva a fotografie z dokončené první etapy oprav

První etapa obnovy varhan úspěšně dokončena

S radostí mohu oznámit, že v září 2020 byla oficiálně ukončena první ze dvou plánovaných etap obnovy varhan v kostele sv. Linharta v Cítově. Dle navržené strategie obnovy se první etapa soustředila na záchranu hudebního nástroje a zastavení dalšího chátrání. To se beze zbytku podařilo a varhany jsou nyní kompletně vyčištěny, proběhlo odstranění nejhrubších závad, výměna varhanního ventilátoru nástroje a konzervace proti červotoči. Nástroj je nyní naladěn a připraven na využívání během bohoslužeb. Druhá etapa bude znamenat postupnou celkovou obnovu varhan a bude časově i finančně výrazně náročnější.

„Mohu potvrdit, že účel první etapy obnovy nástroje byl beze zbytku splněn. Podařilo se zastavit působení dřevokazného hmyzu a nehrozí další poškozování varhan. Funkční stav varhan je výrazně lepší a je možné je nyní využívat při bohoslužbách,“ uvedl Štěpán Svoboda, diecézní organolog, který dohlíží na dodržování nastavené strategie obnovy varhan a kontroluje kvalitu provedených prací.

„Jedním z pozitivních závěrů po důkladném prozkoumání nástroje je mimo jiné skutečnost, že varhany mají plný počet píšťal a kovové jsou všechny funkční. I všechny rejstříky varhan fungují a po naladění až na výjimky drží,“ uvedl varhanář Václav Vála, který realizoval odborné práce v rámci první etapy.

Rok a půl po faktickém založení spolku, zorganizování prvního benefičního koncertu a poslání prvních žádostí o granty, se nám společnými silami podařilo dokončit první etapu a zachránit varhany před úplným zchátráním. Rád bych tímto poděkoval právě Štěpánu Svobodovi, Václavu Válovi, ale i faráři Mgr. Martinu Brousilovi, starostovi Cítova Ing. Davidu Ramešovi za jejich podporu, odborné názory i mravenčí práci. Obětavě a ochotně nás podporoval pan Martin Ludvík, kterému patří naše velké poděkování. Děkuji také Nadaci ČEZ za štědrý grant a všem velkým i menším přispěvatelům a podporovatelům. Zvláštní poděkování patří samozřejmě i hudebníkům, kteří hráli na benefičních koncertech vesměs bez nároku na honorář. Dokázali jsme, že společně můžeme dosáhnout vytyčeného cíle. První etapa je za námi, ale kompletní obnova varhan nás ještě čeká. Těším se, jak budeme postupně renovovat jednotlivé části tohoto unikátního hudebního nástroje.

Celkové výdaje za první etapu činily 153 010,71 Kč.

|| Fotogalerie || Závěrečná zpráva varhanáře (.pdf)
Píšťaly vyndané z varhan během prací na záchraně nástroje
Píšťaly rejstříku Gemshorn
Během první etapy byly všechny píšťaly vyndány, vyčištěny, zdokumentovány a naladěny.

Provedené práce v rámci 1. etapy - záchrany nástroje

  • Fumigace interiéru kostala sv. Linharta proti červotoči. Provedeno ve dvou po sobě jdoucích reprodukčních období červotoče.
  • Pořízení nového ventilátoru - varhanního motoru.
  • Pořízení nového akustického krytu pro zvolený ventilátor.
  • Dohledání, oprava a osazení jediné chybějící píšťaly.
  • Slepení rozlomených píšťalových stoliček.
  • Vyčištění vnitřní části nástroje (kromě míst, které jsou bez demontáže nepřístupná (pod rozvodnou trakturou pedálu těsně nad podlahou, zadní část nástroje přiléhající téměř ke zdi).
  • Vyčištěny všechny píšťaly nástroje (kovové pro značné zaprášení vnitřních stěn (kožich) koupány – mimo prospektu), dřevěné nasucho.
  • Vyčištěno píšťaliště, píšťalnice, kondukty, traktura, spojky, hřídelnice.
  • Vyčištěny manuálové klaviatury a klávesy pedálu.
  • Zatěsnění velkého úniku z téměř nepřístupného levého zadního rohu zásobníkového měchu, vyčištění znečištěného pojistného ventilu.
  • Osazení nového ventilátoru do nové ventilátorové bedny s veškerým normativním napojením na elektroinstalaci.
  • Napojení starého přívodního vzduchovodu na nové bednění ventilátoru (zhotoveny potřebné komponenty).
  • Do bedýnky, ve které byl v původním vzduchovodu osazen pouze zpětný ventil, byl zhotoven regulátor vzduchu, napojený přes kladky na měch (vzduchová napájecí soustava neměla při předešlém napojení na původní hlučný ventilátor regulátor vzduchu!!!).
  • Přeregulování a zprovoznění pedálové spojky – z části visící, z části nefunkční – nové ramínko, výměna prasklých drátů.
  • Regulace manuálové spojky - zapojení vyháknutých tlačných pružin zapnutého stavu.
  • Regulace traktury II. manuálu – klávesy téměř „na dně“, tóny hrají pouze jednotlivě, polyfonii nešlo provozovat.
  • Zatěsnění uvolněných vík od pedálových vzdušnic (v rámci možností).
  • Varhany naladěny na 438Hz při 20°C (ladění chyceno z prospektového zinkového Principálu 8´ po jeho vyčištění, který má všechny ladičky pevné).
  • Způsob ladění kovových píšťal ponechán - píšťaly laděním potrhané, plánována rekonstrukce.
  • Podařilo se najít porcelánový štítek Viola de Gamba 8´.
  • Dokumentace aktuálního stavu nástroje, včetně označení komponent na hraně spolehlivosti.
Píšťaly pedálových rejstříků vyndané z varhan během prací na záchraně nástroje
Píšťaly pedálových rejstříků
probíhajcí první etapa



Stoličky rejstříků odmontované a vyndané na kůr během oprav
Stoličky rejstříků odmontované a vyndané na kůr během oprav
rohy stoliček odlomené tlakem píšťal na červotočivé dřevo byly opraveny

FOTOGRAFIE

(1/18) Pedálové píšťaly rejstříku Octavbass 8´ před vyjmutím z nástroje (2/18) Kratší píšťaly - discantová část – problematická bílá el.lišta - komplikace při vyndavání píšťal (3/18) Po vyjmutí pedálových píšťal je krásně vidět zanesení prachem rejstříkové traktury (4/18) Takto to vypadalo pod píšťalami pedálového rejstříku Subbas 16´ (5/18) Zde je pohled k měchu skrz síť pavučin (6/18) Povrchová „úprava“ pedálových píšťal Subbas 16´ (7/18) Tytéž píšťaly – to žluté dole je prášek od činnosti červotoče (8/18) V kovových píšťalách je přibližně takováto vrstva prachového kožichu (9/18) Vyčištěné a vyrovnané píšťaly rejstříku Gemshorn 4´ ze II.manuálu (10/18) Rozdíl mezi nevyčištěnou píšťalnicí (tmavá – horní) a vyčištěnou (světlá - spodní) (11/18) Označení píšťal Doppelflöte 8´ na II.manuálu, které se objevilo po vyčištění od prachu (12/18) Vyčištěna C strana II.manuálu (chybí osadit poslední rejstřík Gemshorn 4´) (13/18) Píšťaly rejstříku Bordun 8´ z I.manuálu – pod píšťalami žlutý prášek od červotoče (14/18) Jiný případ červotoče s vrstvou prachu pod píšťalami (15/18) Výška nánosu prachu po vyjmutí píšťal Bordunu 8´ (16/18) Principálový discant před vyjmutím (17/18) Detail konduktů zanesených vrstvou prachu (18/18) Vyčištěny 3 rejstříky C strany u I.manuálu - svorky drží zvovuupevněný roh stoličky

Foto a popis: Václav Vála, varhanář

×

TRANSPARENTNÍ ÚČET

Sdružení pro obnovu varhan v kostele sv. Linharta v Cítově, z.s. vede transparentní sbírkový účet:

115-9745000217/0100


na jeho detaily se můžete podívat ZDE.

Děkujeme i za váš příspěvek.

KONTAKTY

Sdružení pro obnovu varhan v kostele sv. Linharta v Cítově, z.s.

IČO: 080 66 841

Statutární ředitel: Ing. Bohuslav Šámal

E-mail: info@provarhanycitov.cz

Úplný výpis informací o spolku na portálu www.justice.cz.